Etusivu > Mieliasiat > Paikat
Ellin sivut

Paikat

2003-2004: Otaniemen koti

Emma asui Otaniemessä Teekkarikylän perhekylän puolella syntymästään yhdeksänkuukautiseksi. Hänen maailmansa oli aika lailla levittäytynyt kodista ulospäin, sillä lähdimme tyttöjen kanssa oikeastaan joka päivä puistoihin, kerhoihin, vierailuille, Tapiolaan tai Isoon Omenaan ostoksille yms. Emma oli heti alusta asti vannoutunut joukkoliikenteen käyttäjä. Otaniemi ja Espoo tulivat tutuiksi.

Kotona Emman maailman tärkein paikka oli varmasti vanhempien sänky. Toki Emma nukkui välillä omassa pinnasängyssäänkin, mutta kyllä Emma varmaan useammin vietti yönsä äidin kainalossa tai selän takana tuhisten. Olohuoneessa Emma ensimmäiset kuukauden makaili Veeralta lainassa olevassa kehityslelussa tai sitterissä ja niistä ulos kasvettuaan istuskeli imetystyynypesässään. Jaloilleenkin Emma alkoi jo Otaniemessä päästä. Korkeuksiin auttoivat sohva ja sohvapöytä. Pesulla Emma kävi useimmiten pesukoneen päälle laitettavassa ammeessa tai äidin ja isin sylissä suihkussa. Joka-aamuinen rutiini Emmalle oli myös istua vessan lattialla sitterissä ja katsella ja kuunnella, kun Äiti ja Elli suihkuttelivat vieressä olevassa suihkukopissa. Ruokapöydässä Emman paikka oli syöttötuolissa pöydän päässä. Työhuone sen sijaan oli sotkuisuutensa ja kaaoksensa vuoksi aika usein pois Emman käyttöalueesta, sen verran suurta tuhoa pieni ihminen olisi varastomaiseen kuntoon räjähtäneessä huoneessa saattanut tehdä. Ehkäpä kuitenkin merkittävin paikka Otaniemen kodissa Emmalle oli kuitenkin olohuoneen sohva, jossa hän makaili äidin sylissä ja joi rintaa kerta toisensa jälkeen.

Vuodesta 2004 eteen päin: Vihdin koti

Perheemme uusi koti sijaitsee Vihdin kirkonkylän maalaisidyllissä. Asumme rivitalon päädyssä Kirjavajoen varrella. Seinänaapurina on iloinen Kukkaro ja toisella puolella niityn ja metsikön takana Pyhän Birgitan kirkon rauniot. Kodissamme on alakerrassa hyvin avoimet eteinen, olohuone ja keittiö ja iso terassi ja yläkerrassa lastenhuone, vanhempien makuuhuone, työhuone, pesuhuone ja sauna ja iso lasitettu parveke. Koti on osoittautunut meidän tämänhetkiselle perheellemme juuri täydellisen sopivaksi.

Emman ensi metrit Vihdin kodissa olivat aika janoisia, sillä jostain syystä Emma ei uudessa kodissa enää huolinut rintaa. Vähitellen kuitenkin juominen mukista ja pillistä onnistui ja Emman elämä alkoi palata raiteilleen. Selvästi kuitenkin muutto oli 9-kuukautiselle traumaattinen tilanne. Kaikki tuttu ja tavallinen muuttuivat. Onneksi kuitenkin heti alusta lähtien, Emma tunnisti oman sänkynsä ja unikaverinsa vanhoiksi tutuiksi. Muuttaessa purimme ensimmäiseksi lastenhuoneen, josta tulikin oikein iloinen. Tytöillä on huoneessaan sängyt, Mikon vanha työpöytä, iso nojatuoli, piironki, kaksi kirjahyllyä ja tietysti paljon omaa tavaraa. Huone on väritykseltään punaisenoranssinkeltainen.

Emman päivät kuluvat yleensä alakerrassa, jonne on kirjahyllyn alahyllyille koottu tyttöjen leluja. Tytöillä on paljon leikkitilaa ja lisäksi he usein valloittavat sohvat leikkiensä alueeksi. Sohvapöytä on erityisesti mieleinen, sillä se on mukavan matala ja se on kotimme ainut pöytä, jolle sopii nousta vaikka seisomaan. Ruokapöydässä tytöt ovat valloittaneet ikkunapaikat. Elli istuu olohuoneen puolella Mikon vieressä ja Emma keittiön puolella syöttötuolissa Marin vieressä. Varsinkin kesäaikaan alakertamme kuuluu merkittävänä osana terassi, jossa tytöt ajelevat mopoillaan, lastenvaunuillaan, uiskentelevat kahluualtaassa, pelaavat palloa tai hyppäävät vistiä. Terassia on myös mukava tasaisin väliajoin maalata vesimaalilla.

Yläkerrassa tytöt pääasiassa nukkuvat, toki tietysti välillä tulee lastenhuoneessakin leikittyä pitkiä aikoja. Toinen vakituinen leikkipaikka on lasitettu parveke, jonne saa hyvin tehtyä vaikka millaisia leikkejä. Äidin ja isän makuuhuone on rauhallinen kirjojenlukupaikka ja villi pomppimispaikka. Huone on käynyt Emmalle hyvin tutuksi myös nukkumapaikkana, sillä Emma yleensä nukahtaa vanhempien sänkyyn, josta hänet yöllä kannetaan nukkumaan omaansa. Hankalin paikka talossa ovat tietenkin portaat, joissa tytöt ovat kutenkin hyvin oppineet toimimaan. Portaiden päissä on tietysti portit, joten tytöt eivät yksinään portaisiin pääse.

Koti on Emmalle ilmiselvästi tärkeä ja turvallinen paikka. Kotona Emma liikkuu kuin kala vedessä, hän tuntee tavat ja löytää tarvitsemansa asiat. Emma ei koskaan valita, että ei ole kivaa olla kotona tai että hän ei haluaisi kotiin. Emma on kotihiiri.

Harjula

Marin äidin ja isän eli tyttöjen Mamin ja Ukin koti Nummelan Harjutiellä on varmasti tytöille oman kodin jälkeen rakkain paikka maailmassa. Ellin käyttämän sanan mukaan talo on meillä nimetty Harjulaksi. Vaikka mummon ja papan koti onkin perinteisesti Mummola, olisi Mamila liian outo sana. Emme myöskään osaa sanoa menevämme Harjulle (usein Mummolle ja papalle mennään Enärantaan), sillä silloin tuntuisi, että menemme katsomaan Mamin ja Ukin naapureita Tuulaa ja Mattia eli Harjuja, siksi siis Mamin ja Ukin koti on Harjula ja kun sinne mennään, mennään Harjulaan.

Harjulassa on viimeisten vuosien aikana huoneet vaihtaneet asukkiaan ja tarkoitustaan mahdotonta vauhtia. Vuodesta 2003 asti on alakerran pienempi makuuhuone kuitenkin pysynyt koko ajan meidän perheemme huoneena, tyttöjen huoneeksi sitä joskus kuulee sanottavan. Sieltä löytyy suurin osa Harjulan leluista, Emman iso pinnasänky, Ellin vuodevaatelaatikko ja sen tytöt mieltävät omaksi nukkumapaikakseen. Toinen tytöille tärkeä paikka Harjulassa on olohuoneen keittiönpuoleinen pää, jossa on alahyllyillä tyttöjen eniten käyttämiä leluja heti saatavilla. Olohuoneeseen on tullut myös Kouvolasta iso arkku, jossa on kaikki isot karvalelut kuten Leijona ja Joonakset.

Leikkipaikkojen lisäksi Harjulassa tyttöjen vakipaikkoihin kuuluu keittiönpöydän ja ikkunan välisää oleva penkki, jolla istuen tytöt syövät. Siihen neidit aina kiipeävät, kun alkaa näyttää siltä, että Mamin ruuat ovat valmiit. Ellille ja Emmalle maistuu yleensä mikä tahansa Mamin tekemä, mutta suurinta herkkua on varmasti siskonmakkarakeitto ja erilaiset marjaruuat kuten kiisselit. Ellillä ja Emmalla on Harjulassa myös omat nokkamukit ja ruokalaput ja tietysti myös omat hammasharjat, pyyhkeet, lempilelut yms. Mamin ja Ukin kotoa löytyy oikeastaan kaikki tarvittava. Kun sinne menee vaikkapa yökylään, pitää mukaan ottaa vain vaatteita, vaippoja ja omat unikaverit. Elli ja Emma molemmat aika usein pyytävätkin Mikkoa ja Maria lähtemään elokuviin tai vaikka Riikaan, jotta he pääsisivät Harjulaan hoitoon.

Sivun viimeisin muutos: "2005-10-21 23:24:59 mtreinik"